Mat i området

Overhalla er en liten, koselig kommune med herlig godtfolk som ønsker alle besøkende og reisende velkommen. Området rundt Namdalen er helt fantastisk, og byr på de beste råvarene i Norge. Dermed er det trygt å si at du kan smake noe av den beste maten i landet nettopp her. De fleste innbyggerne lever av jordbruk og fiske, altså finner man alltid ferske råvarer i de typiske norske husene og gårdene som ligger spredt ut i Overhalla kommune. Ulempen med den lille kommunen (som blant annet inneholder Norges minste by), er dog at man har et meget beskjedent utvalg av utesteder, barer og restauranter. De fleste restauranter ligger langs E6, og man må som oftest kjøre et godt stykke før man kommer frem – derfor foretrekker folk å spise hjemme i stedet. Dessuten lager jo trønderne utsøkt mat, og når ingrediensene vokser i hagen er det lett å skape utsøkte middager. Under Junior-NM i friidrett var bespising et sentralt problem i organiseringen, men dette ble løst takket være lokale kokker og catering-selskap fra tettstedene i kommunen.

Alle unge idrettsutøvere fikk smake på deilig, hjemmelaget trøndersk mat hver bidige dag, og de ypperlige råvarene sørget for å gi dem overskuddet de trengte for å vise fantastiske resultater. Ungdommene kom tross alt i grupper med trenere og hjelpemannskap, og fritiden utenom konkurransene gikk derfor til å kose seg i de ulike spisestedene strødd ut i Namdalen. Snåsakroa er et populært sted som har holdt på i mange år. Det samme kan sies om Bølabua sør for Snåsavatnet (to mil øst fra Steinkjer). Like ved Blåfjella nasjonalpark har man dessuten Eggenseteren, en vakker hytte som serverer mat til turgåere og idrettsfolk gjennom store deler av året. Langs E6 finner man dessuten Zhemin Gao, det eneste stedet i Overhalla med ikke-norsk mat (kinesisk).

Mat på arrangementet

Når man skal sette i gang et arrangement, er det viktig å sørge for at de tilreisende skal få i seg nok mat. Dette var et sentralt problem i oppkjøringen til Junior-NM 2013 i Overhalla, men heldigvis ble hindrene løst rimelig raskt. Lokalbefolkningen var positive nok til å samarbeide med arrangørene, både hva angår overnatting og mat. Matpakker ble bragt til begivenheten i store mengder fra de nærmeste tettstedene, slik at de unge utøverne kunne få i seg rikelig med vitaminer og næring i pausene. Mange fikk seg nok en liten oppkvikker takket være de smakfulle råvarene fra Trøndelag. Her er det god jord, og alt vokser som på gjær så lenge man gjør forarbeidet rett. Grønnsakene som vokser her smaker helt annerledes enn de som byfolk er vant med, og det samme kan sies om kjøttet. En ku som har levd et godt liv på de norske viddene med ferskt gress store deler av året vil alltid smake bedre enn en stakkars, depressiv ku som ikke har sett sollys siden fødselen.

Trøndersk mat

Trøndelag er kanskje mer kjent for karsk og underlige uttrykk som «bærre lækkert», men dette er kun fordi folk liker det som skiller seg ut. Tomater, agurk, laks og biff skiller seg ikke særlig ut – i hvert fall ikke før man har fått smake på dem. Før man har blandet dem sammen med andre ingredienser og skapt en av de utsøkte trønderske måltidene kan man umulig forstå hvorfor trønderne er så stolte over middagene sine. Nå i 2017 vil det forresten avholdes en matfestival i Trondheim, der alle er hjertelig velkomne til å sette tennene i grønnsaker, kjøtt og fisk som smaker akkurat som de gjorde i gamle dager. Mat som faktisk smaker, er det ikke utrolig? Utøverne savner nok de fantastiske måltidene fra Junior-NM i friidrett 2013, det skal vi love deg!

Privacy Policy